Bajadera


Sastojci za svetli deo:
120 ml vode
120 g šećera
70 g margarina
180 g mlevenih oraha
180 g mlevenog keksa (koristila sam posnu plazmu)

Sastojci za tamni deo:
120 ml vode
100 g šećera
50 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
170 g oraha
170 g mlevenog keksa

Sastojci za glazuru:
75 g čokolade
3 kašike ulja

Za svetli deo u šerpu staviti vodu, šećer i margarin. Kuvati dok se šećer ne istopi. Skinuti sa šporeta i dodati keks i orahe. Dobro izmešati.
Za tamni deo u šerpu staviti vodu, šećer i margarin. Kuvati dok se šećer ne istopi. Skloniti sa šporeta i dodati čokoladu. Mešati dok se ne istopi pa dodati orahe i keks. Sve dobro promešati.
Obe mase prohladiti. Svetlu masu staviti u najlon kesu i izmeriti. Isto uraditi i sa tamnim delom. Svetli deo podeliti na dva jednaka dela pa isto uraditi sa tamnim delom i svaki deo staviti u najlon kesu. Dobićete dve kese sa svetlim delom i dve kese sa tamnim delom. Lagano rukama mase u kesama izravnati pa blago oklagijom ili kuhinjskom daskom preći preko svakog dela. Sva četiri dela trebalo bi da budu ista. Dimenzije moje bajadere bile su 20cm x 20 cm. Tablu podmazati uljem. Prvo staviti tamni deo. Kese seći slalperom. Na tamni staviti svetli, zatim tamni, pa onda svetlim. Kada sve delove popakujete ostavite kesu i blago pređite oklagijom preko bajadere. Skinuti kesu i ostaviti bajaderu da se ohladi.
Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem pa preliti bajaderu. Najbolje je da bajadera odstoji dva do tri dana. Tada se najbolje seče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*